Cozonaci

Complexitate: mare
Timp preparare: 2h30min
Ustensile: mixer/tel pentru bătut ouăle, vas mare pentru frământat aluatul, lingură, tăvi/forme pentru cozonac
Porţii: -
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ingredientele pentru reţeta cozonaci

4 cozonaci
– pentru aluat
2 kg făină
600g zahăr
100g unt
2 linguriţe sare
150g ulei
1/2kg lapte (trebuie să rezulte un aluat potrivit de tare)
10 ouă
3 plicuri zahăr vanilat
100g drojdie proaspătă
coajă de lămâie
– pentru umplutură
1/2kg nucă
2-3 linguri cacao
6 albuşuri
10 linguri zahăr
facultativ rahat şi stafide

Bookmark and Share

Preparare cozonaci

  1. Se cerne faina in vasul in care facem cozonacul.
  2. Se dizolva drojdia, sarea si 2 linguri zahar cu putin lapte caldut.
  3. Se toarna intr-o copca facuta in faina drojdia dizolvata si se amesteca cu putina faina.
  4. Se bat 10 galbenusuri si 4 albusuri cu zaharul si mirodeniile.
  5. Dupa ce creste plamada se adauga galbenusurile si cele 4 albusuri batute spuma.
  6. Se incorporeaza toata faina, adaugandu-se lapte caldut pana ce se obtine un aluat nici prea tare dar nici moale. Aluatul obtinut se framanta adaugand treptat untul si uleiul.
  7. Se framanta 30 minute pana ce apar in aluat besici.
  8. Se lasa la dospit 1 ora.
  9. Pentru umplutura se bat albusurile spuma cu zahar si se amesteca cu nuca macinata si cacao.
  10. Se imparte aluatul in patru.
  11. Se intinde fiecare bucata, se unge cu 1/4 din umplutura si se ruleaza.
  12. Se aseaza in forma de cozonac unsa cu unt si se lasa la crescut iarasi o ora.
  13. Apoi se ung cozonacii cu ou batut si se coc in cuptorul incins.
  14. Primile 15 minute trebuie cu focul potrivit, apoi circa 30 minute cu focul mai mare.
 

Recomandări pentru reţeta cozonaci

Cei patru cozonaci se pun odata in forme daca incap toti in cuptor, in cazul in care incap numai 2 se vor aseza la interval de 1 ora.

Taguri: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *