Mucenici

Complexitate: medie
Timp preparare: 1h 30min
Ustensile: tel pentru bătut albuşurile, vas pentru frământat aluatul, tavă pentru copt mucenicii
Porţii: -
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Ingredientele pentru reţeta mucenici

  • 2kg făină
  • 600g zahăr
  • 100g unt
  • 2 linguriţe sare
  • 150g ulei
  • 1/2kg lapte (trebuie să rezulte un aluat potrivit de tare)
  • 10 ouă
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 100g drojdie proaspătă
  • esenţă de rom
  • coajă de lămâie
Mucenici, 5.0 out of 5 based on 2 ratings Bookmark and Share

Preparare mucenici

  1. Se cerne faina in vasul in care facem cozonacul.
  2. Se dizolva drojdia,sarea si 2 linguri zahar cu putin lapte caldut.
  3. Se toarna intr-o copca facuta in faina drojdia dizolvata si se amesteca cu putina faina.
  4. Se bat 10 galbenusuri si 4 albusuri cu zaharul si mirodeniile.
  5. Dupa ce creste plamada se adauga galbenusurile si cele 4 albusuri batute spuma.
  6. Se incorporeaza toata faina,adaugandu-se lapte caldut pana ce se obtine un aluat nici prea tare dar nici moale.Aluatul obtinut se framanta adaugand treptat untul si uleiul.
  7. Se framanta 30 minute pana ce apar in aluat besici.
  8. Se lasa la dospit 1 ora.
  9. Din acest aluat se fac mucenici si se procedeaza la fel ca la aluatul pentru paine.
  10. Cind se dau prin nuca este bine sa se puna putina nuca intr-o farfurie pentru a evita ca nuca sa se umezeasca toata cu sirop.
Reteta 2: folosind aluatul de paine Ingrediente
  • 1 kg faina
  • 50g drojdie
  • 1 lingurita sare
  • apa calduta
Preparare
  1. Drojdia si sarea se dizolva cu apa.
  2. Se amestaca faina cu drojdia, se adauga apa pana se obtine un aluat vascos ,se framanta 15 minute si se lasa la crescut 40 minute.
  3. Se fac covrigei sub forma de opt si se coc la 180 de grade.
Reteta 3: folosind foetajul din comert Ingrediente
  • 1 pachet aluat de foetaj
  • 1/2kg nuca macinata
  • 4-5 linguri miere de albine
  • 3 linguri zahar
  • 2 pachete zahar vanilat
  • 300ml apa
Preparare
  1. Se intinde foetajul putin si se taie pe latimea foii fasii de 1-2 cm. Din fiecare fisie se face un mucenic (fasia de aluat se rasuceste sub forma de opt si se lipesc capetele).
  2. Se aseaza mucenicii intr-o tava si se coc 20 minute intr-un cuptor incalzit la 200 grade.
  3. Cand sunt putin rumeniti se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.
  4. Se face un sirop din apa, zahar ,miere si zahar vanilat.
  5. Se baga fiecare mucenic in sirop, iar apoi se dau prin nuca.

Recomandări pentru reţeta mucenici

Taguri: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *