HomeMâncăruri cu legumeCartofi cu rozmarin la cuptor

Cartofi cu rozmarin la cuptor

cartofi cu rozmarin la cuptor
Complexitate: medie
Timp preparare: 1h 10min
Ustensile: oală, tavă (ce poate fi băgată la cuptor)
Porţii: 2 persoane
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Ingredientele pentru reţeta cartofi cu rozmarin la cuptor

  • 1-1,5kg cartofi; cartofi de mărime medie
  • 2-3 morcovi
  • 1 ţelină rădăcină medie
  • 1 ceapă
  • 2 căpăţâni de usturoi
  • 3 crenguţe de rozmarin proaspăt (sau uscat)
  • sare
  • piper
  • 100ml ulei palmier sau ulei masline
Cartofi cu rozmarin la cuptor, 5.0 out of 5 based on 1 rating Bookmark and Share

Preparare cartofi cu rozmarin la cuptor

  1. Se pregătesc cartofii, morcovii, ceapa şi ţelina. Se curăţă toate aceste legume şi se pun întregi la fiert
  2. Se adaugă puţină sare peste legumele din oală.
  3. Când cartofii sunt 90% făcuţi (aveţi grija să nu fiarbă prea mult şi să se rupă) se opreşte focul. Cartofii cu restul de legume se pun la scurs. De obicei cartofii, ţelina şi morovii se lasă în jur de 20 minute la fiert
  4. Pe urmă, se pune o tavă pe foc (tava ce poate fi băgată la cuptor ulterior), se toarnă uleiul de măsline sau de palmier (eu am folosit ulei de palmier).
  5. Se adaugă sarea în tava cu ulei
  6. Se adaugă căţeii de usturoi şi piper
  7. Se rup frunzuliţele de rozmarin de pe crenguţe (cel mai uşor este să trageţi cu mâna frunzele de rozmarin de pe crenguţă pornind de la vârful crenguţei).
  8. Se mai lasă 2-3 minute la prăjit şi pe urmă se adaugă cartofii
  9. Cu o lingură amestecăm printre cartofi şi restul de legume şi avem grijă ca toate legumele să fie acoperite cu rozmarin, dar cu grijă pentru a nu se descompune.
  10. În total se lasă cam 5-6 minute uleiul pe aragaz la prajit cu ingredientele .
  11. Imediat ce am adăugat cartofii, tava se bagă la cuptor la 200 grade pentru 5 minute. E bine ca cuptorul sa fie încins in prealabil.
  12. Se lasă tava cu legumele în cuptor pentru 40-45 minute la 180 grade.
  13. La final cartofii trebuie să aibe o crusta pe ei, astfel încat vor fi cu coaja crocantă, dar în interior vor fi moi din cauză că au fost fierţi înainte. Se pot mânca inclusiv usturoiul (se desface uşor din coaja lui odată ce s-a copt/prăjit) şi rozmarinul.
 

Recomandări pentru reţeta cartofi cu rozmarin la cuptor

Această mâncare poate fi servită şi ca o garnitură . De exemplu merge foarte bine cu un peşte la grătar sau prăjit. Se poate folosi şi rozmarin uscat, dar cel proaspăt are o aromă şi textură deosebite.

Taguri: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *