HomeDulciuriTorturiTort şah

Tort şah

Complexitate: mare
Timp preparare: 2h
Ustensile: bol, tel, mixer, lingură lemn, tavă dreptunghiulară 20/30 cm, pai, planşetă lemn,
Porţii: -
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Ingredientele pentru reţeta tort şah

-blat galben

  • 6 oua
  • 250 g faina
  • 6 linguri apa
  • 3 linguri ulei
  • 250 g zahar
  • 1 praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat

-blat negru

  • 6 oua
  • 200 g faina
  • 3 linguri cacao
  • 6 linguri apa
  • 3 linguri ulei
  • 250 g zahar
  • 1 praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat

-crema I

  • 1 kg lapte
  • 4 oua
  • 6 linguri faina
  • 3-4 linguri cacao
  • 200 g zahar
  • 200 g unt

-crema II

  • Frisca din 2 kg de smantana
  • 4 pachete zahar vanilat
  • 4-5 linguri zahar pudra
Tort şah, 5.0 out of 5 based on 1 rating Bookmark and Share

Preparare tort şah

-blat galben
  1. Se separa galbenusurile de albusuri.
  2. Galbenusurile se bat spuma cu 125 g de zahar si vanilie, se adauga faina in care s-a amestecat praful de copt
  3. Se amesteca usor cu mixerul adaugand lingurile de apa si uleiul obtinand un aluat moale .
  4. Albusurile se bat spuma cu 125 g de zahar.
  5. Se amesteca cu lingura de lemn aluatul cu spuma de albus.
  6. Se toarna compozita obtinuta intr-o tava dreptunghiulara 20/30, tapetata cu faina dupa ce a fost unsa cu ulei, se intinde bine cu lingura.
  7. Se baga la cuptor la 180 grade cam 30 minute; se incearca cu un pai.
  8. Se scoate pe un fund de lemn si se lasa sa se raceasca.
-blatul negru
  1. Se separa galbenusurile de albusuri.
  2. Galbenusurile se bat spuma cu 125 g de zahar si vanilie, se adauga faina in care s-a amestecat praful de copt si cacao
  3. Se amesteca usor cu mixerul adaugand lingurile de apa si uleiul obtinand un aluat moale .
  4. Albusurile se bat spuma cu 125g de zahar.
  5. Se amesteca cu lingura de lemn aluatul cu spuma de albus.
  6. Se toarna compozita obtinuta intr-o tava dreptunghiulara 20 /30cm tapetata cu faina dupa ce a fost unsa cu ulei, se intinde bine cu lingura.
  7. Se baga la cuptor la 180 grade cam 30 minute; se incearca cu un pai.
  8. Se pune pe un fund de lemn si se lasa sa se raceasca.
-crema I
  1. Se amesteca ouale cu zaharul ,cacao si faina,apoi se adauga laptele fierbinte si se clocoteste totul bine.
  2. Se stinge focul, adaugam untul si se amesteca bine.
-crema II
  1. Se bate smântâina frişcă cu zahar pudra si zahar vanilat dupa gust.
Montarea tortului
  1. Fiecare blat se taie odata in jumatate, paralel cu latura mica, iar apoi fiecare bucata(15/20) obtinuta se taie in doua pe inaltime rezultand 4 bucati de blat galbene si 4 bucati de blat negre.
  2. Se aseaza o bucata galbena, se pune 7 linguri crema calda, apoi o bucata neagra si iar crema.
  3. Se pun toate bucatile alternand culorile; se va termina cu negru daca s-a inceput cu galben.
  4. Se lasa pana a doua zi sa se intareasca bine. Totul arata ca in prima fotografie.
  5. Se trece la faza a doua de montat tortul sau torturi ca se pot face 2 torturi mai mici.
  6. Pe latura mica se fac semne pentru 8 felii egale si se taie in lugimea laturii mari.
  7. Se obtin 8 felii mari ~15/20cm pe care se vad niste randuri negre si galbene ce alterneaza.
  8. Se aseaza o felie cu randul negru in stinga, se pune frisca 7-8 linguri, apoi o felie cu rand galben in stanga, iar frisca, iar o felie cu rand negru in stanga, iar frisca si la urma, felie cu rand galben in stanga.
  9. Se repeta operatiile pentru celalalt tort.
  10. Se imbraca fiecare tort in frisca.
  11. Se taie feliile cand se servesc astfel: se dau semne pe latura mare si se taie paralel cu latura mica pentru a putea vedea tabla de sah.
 

Recomandări pentru reţeta tort şah

Daca se doreste un tort mare se pot uni cele 2 torturi cu conditia sa se tina cont de latura unde trebuie taiat pentru a rezulta pe portiile de tort o tabla de sah. Ca in prima fotografie arata tortul inainte de a taia cele 8 felii din care se fac cele 2 torturi punand intre felii frisca. In a doua fotografie este tot tortul in forma finala.

Taguri: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *